image1.JPG

Op 13 april hebben we een bezoek gebracht aan het Justitieel complex Schiphol. We verzamelden al om half 7 op het station in Groningen, om zo twee uur laten op Schiphol te arriveren. Het justitieel complex ligt op het terrein van luchthaven, maar om er te komen moet je eerst met de bus. Daar aangekomen werden we ontvangen door de heer van den Berg. Hij begeleidt ieder jaar de rondleiding voor Simon van der Aa. Hij noemde het een unieke samenwerking.

In het complex zijn verschillende justitiële processen gecombineerd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), Openbaar Ministerie en de rechtbank Haarlem zijn er gevestigd. Tevens is de Koninklijke Marachaussee op locatie aanwezig. Onder het genot van een kopje koffie, werd ons verteld hoe DT&V te werk gaat en hoe de vreemdelingenketen eruitziet. We kregen daarna eerst een rondleiding door het gevangenisgedeelte. Toen hebben we genoten van een zeer goed verzorgde lunch. Roberta van de Koninklijke Marachaussee vertelde na de lunch over haar bijzondere ervaringen op de werkvloer.

Vervolgens werden we meegenomen naar de afdeling voor bollenslikkers, waar we hebben gezien wat er met de bollenslikkers die worden aangehouden op Schiphol gebeurt. Ook mochten we de koelcel vol bollen (cocaïne) zien en werd er ter plekke een drugstest gedaan om aan te tonen dat de drugs echt waren. Ten slotte hebben we ook nog een kijkje genomen in de rechtbank, waar we ons zelf voor even rechter, officier van justitie of advocaat konden voelen. We hebben deze dag als zeer interessant en leerzaam ervaren. Het personeel was erg vriendelijk en open, al onze vragen werden beantwoord en er werd alles aan gedaan om ons zo veel mogelijk te laten zien en een goed beeld te geven van wat er precies gebeurd in het Justitieel Complex.