Binnenlandse dag 2019

Binnenlandse_dag.jpeg

Dit jaar hebben we besloten om de binnenlandse reis te laten voor wat het is en met een nieuw concept te beginnen: de binnenlandse dag. In de voorgaande jaren is meermaals gebleken dat het bijbehorende prijskaartje - dat komt kijken bij de binnenlandse reis - veel studenten tegen de borst stuit, waardoor het telkens lastig was om voldoende deelnemers te werven. De BRC van dit jaar had de eer om dit nieuwe idee leven in te blazen. Geen overnachting, minder activiteiten, kortere reistijd, lagere kosten, maar natuurlijk net zo gezellig. 

Met het oog daarop heeft de BRC besloten om af te reizen naar het Sallandse Zwolle, het epicentrum van de provinciale politiek en het arrondissement van West-Overijssel. We vertrokken omstreeks 11:00 uit Groningen. De nasmaak van de zeer gezellige borrel van de avond ervoor was bij menigeen nog duidelijk zichtbaar. Een kort ritje met de trein later en we konden voet zetten aan Zwolse grond.

De eerste activiteit die op het programma stond was een bezoek aan de Provinciale Staten. We werden hier rondgeleid door een enthousiaste en sympathieke man, die helaas niet gevoelig was voor Frerik zijn avances om het Provinciehuis naar het Twentse Enschede te halen. We kregen niet alleen inzage in de algemene werkzaamheden van het provinciale bestuur, maar ook uitleg door een jurist over haar rol binnen het hele gebeuren. Dit werd allemaal positief ontvangen door de groep. Ook de BRC stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen en gaf de deelnemers ruim de tijd om even ergens een hapje te scoren, een drankje te doen of om rond te slenteren door de stad. Het weer was ons bijzonder gestemd, waardoor het gros zich nestelde op één van de vele terrasjes om een beetje bij te kleuren.

De tweede activiteit bestond uit een bezoek aan de Hettinga-brouwerij, waar uiteraard gelegenheid werd geboden om tijdens een uiterst leerzaam verhaal te genieten van het lekkers dat Hettinga zoal produceert. Velen van ons werken wekelijks een groot aantal liters bier naar binnen, maar wisten voorafgaand aan deze activiteit betrekkelijk weinig over het goedje. Onze gastheer sprak erg gepassioneerd over bier en dat proefde je terug in zijn geesteskindjes. De deelnemers waren allen erg te spreken over het bier van Hettinga.

De derde activiteit was een diner bij ‘t Vliegende Paard. De BRC had op voorhand unaniem gekozen voor een curry-buffet en dit was zeker een succes. Het komische personeel voorzag ons tevens van de nodige drankjes en wist de sfeer er goed in te houden. Vanwege het prachtige weer konden we zelfs nog buiten zitten eten ook. Hoewel we een heel buffet - inclusief twee drankjes - kregen voor een erg zacht prijsje, zat er geen dessert bij inbegrepen. Daarom besloten we ons avontuur in Zwolle af te sluiten bij ijssalon Talamini, waar volgens de meesten - op Véronique Wessel ambtshalve na - het beste ijs van Nederland te vinden is. 

Rond een uur of 22:00 waren we weer terug in het Hoge Noorden. De achteraf loze aspiraties om nog plenair af te sluiten in een dichtbij gelegen bar werden hier met de grond gelijk gemaakt. De nogal korte nachtrust en de lange, zonnige en actieve dag in Zwolle begonnen hun tol te eisen. Een klein aantal heeft nog ergens een afzakkertje gedaan, maar voor de rest was de (geslaagde) binnenlandse dag toen afgelopen.