Bezoek Hoge Raad

IMG-7491_1.JPG

Donderdag 21 februari vertrokken we met 15 studenten naar de Hoge Raad in Den Haag.
Na een lange rit van 3 uur kwamen we aan in Den Haag. Het gebouw van de Hoge Raad was erg indrukwekkend en een perfecte weerspiegeling van de transparantie en neutraliteit. We werden ontvangen in een mooie zaal met een enorm kunstwerk die speciaal was ontworpen voor de HR. Een van de griffiers van de Hoge Raad verwelkomde ons en vertelde ons kort wat de betekenis van het schilderij was: een weergave van de rechtsgeschiedenis van Nederland en de stand van de rechters in de maatschappij.

Hierna verplaatsten we ons naar de grote zittingszaal. We kregen een verhaal van de griffier over wat de HR precies doet en op welke manier zaken die binnen komen worden beoordeeld en behandeld. Hierna kwam mr. Buruma, een van de rechters van de strafkamer van de HR. Een enthousiaste man met passie voor zijn vak.

Voor ons vertrek hadden we een arrest toegestuurd gekregen. Tijdens ons bezoek gingen we deze bespreken. Samen met mr. Buruma gingen we dit arrest bespreken. Hij vertelde ons hoe het er binnen de raadkamer aan toe ging als zo’n zaak binnen kwam en welke aspecten hier allemaal bij kwamen kijken. Verder kregen we nog een algemeen praatje over de denkwijze van de rechters en vertelde hij wat persoonlijke verhalen.

Hierna was er nog de gelegenheid om vragen te stellen en kregen we als afscheidscadeautje het boekje ‘De Hoge Raad voor dummies’ mee en een reep chocola.
Het was al met al een interessant bezoek wat een leuk inkijkje gaf in de gang van zaken bij de HR.