Bezoek POTC Zuidlaren

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_27a5.jpg

Woensdagochtend 13 november hebben wij met een groep van 32 studenten het Politie Opleiding en Training Centrum in Zuidlaren bezocht. 

De groep werd in drieën opgesplitst waarbij iedere groep iets anders ging doen onder leiding van een docent van het POTC. Zij gaven ons een kijkje in de politiewereld. We hebben onder andere een algemene rondleiding door het hele gebouw gekregen. De docenten hebben hierbij uitgelegd op welke manier en waar de politieagenten hun vaardigheden oefenen. Daarnaast werden de deelnemers door middel van een rollenspel zelf in een situatie verplaatst, waarin zij iemand moesten aanhouden of ondervragen. Met politie uitrusting op zak leerden zij hoe je als agent het best in een bepaalde (gevaarlijke) situatie moet handelen. Daarnaast kregen we ook een voorlichting over verschillende aanhoudingstechnieken en mochten we deze ook zelf ervaren. We hebben geslagen met een wapenstok en hebben elkaar in de boeien geslagen. Ook ervaarden we het effect van het gebruik van pepperspray bij een aanhouding. Nietcalleen de verdachte, maar de gehele omgeving kan last krijgen van de werkzame stoffen in de pepperspray. Het meest indrukwekkende van de dag was misschien wel het schieten met een echt dienstwapen. Er werd hier ook één en ander uitgelegd over het gebruik van een dienstwapen, en de moeilijke afweging die een agent in iedere situatie moet maken of hij wel of niet moet schieten.

Het was een erg leuke en leerzame ochtend bij het Politie Opleiding en Training Centrum en we hopen dat we er volgend jaar weer een bezoek mogen brengen!