Inloggen

Je wachtwoord vergeten?

 

IMG_9569.jpg

Op 3 maart hebben wij een bezoek gebracht aan het ZSM-kantoor dat is gehuisvest op het politiebureau aan de Rademarkt. De ZSM aanpak is voor zaken waarbij een verdachte is aangehouden voor een licht misdrijf zoals diefstal of vernieling. Op een ZSM-locatie kan de officier van justitie dan snel beslissen wat er met de zaak gebeurt. ZSM staat voor Zorgvuldig, Snel en op Maat. Het is een samenwerking tussen de medewerkers van het OM, de politie, de Reclassering, de Raad voor de Kinderbescherming en Slachtofferhulp Nederland. 

We werden welkom geheten door Simone Schuitema van Slachtofferhulp Nederland die ons meer leerde over ZSM en de doelstellingen van dit samenwerkingsverband. Ook werd ons wat verteld over de vast- en niet-vast kamer waar zij mee werken. In de vast kamer worden zaken behandeld van mensen die op dat moment nog op het bureau vast zitten. Bij zaken in de niet-vast kamer zijn deze mensen inmiddels weer vrij. In kleine groepjes mochten wij een kijkje nemen in de vast kamer waar mensen uit verschillende werkvelden aan het werk waren, zo zaten hier mensen van de politie, Officieren van Justitie, medewerkers van de reclassering en partijen als slachtofferhulp en jeugdzorg.  
De middag werd vervolgd met een praatje door een OM-beoordelaar. Zij heeft met ons een strafzaak doorgenomen. Dit was erg interessant en leerzaam. We mochten het strafdossier doorlezen en evalueerden deze vervolgens met haar. Daarna kwam nog iemand van de Reclassering om ons te vertellen over hun aandeel in de ZSM samenwerking.

Het was een geslaagde activiteit waarbij we een goed beeld hebben gekregen van wat ZSM is en waar zij voor staan en wij kijken dan ook terug op een leuke en leerzame middag.