Congres van DNA tot dader: iedereen in de DNA-databank?


Inloggen

Je wachtwoord vergeten?

 

congres_foto_verslsag.jpg

Op 20 februari was het weer tijd voor het jaarlijkse congres. In tegenstelling tot vorig jaar was het een erg zonnige dag en dat was ook te merken aan het enthousiasme van de bezoekers. Het congres met als onderwerp ‘Van DNA tot dader – iedereen in de DNA-databank?’ trok ruim 60 bezoekers. Net als de vorige jaren was de locatie van het congres het Van Swinderen Huys. De dag begon met workshops verzorgd door het Openbaar Ministerie en Bureau Forensica. Namens het Openbaar Ministerie verzorgden mevrouw mr. D. Homans – de Boer en mevrouw mr. L. Potijk de workshop. Mevrouw Homans is werkzaam als forensisch officier van justitie. Deze workshop stond in het teken van de DNA databank voor strafzaken. De heer Timme Dankers eigenaar van Bureau Forensica verzorgde een workshop over het onderzoek op een plaatsdelict. Bureau Forensica is een particulier onderzoeksbureau dat recherche onderzoeken uitvoert voor verschillende partners. Al met al een erg interessante en geslaagde ochtend.

Na een uitgebreide lunch werd ’s middags tijdens het plenaire gedeelte het onderwerp door verschillende sprekers besproken. In het eerste gedeelte van de middag kwam vooral de biologisch-technische kant op DNA naar voren. Zeer interessant aangezien deze kant voor de meeste juristen een geheel onbekend gebied is. Allereerst sprak de heer dr. Klaas Slooten, werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut. De heer van Slooten richt zich op de toepassing van wiskunde en statistiek bij DNA-onderzoek, met als vertrekpunt verwantschapsonderzoek. De heer van Slooten heeft ons meegenomen in de wereld van forensisch DNA-onderzoek, de berekeningen die daar bijhoren en de bewijswaarde die er aan gekoppeld kan worden. Vervolgens sprak de heer Marco Bosmans, werkzaam als forensisch adviseur bij Forensicon B.V. en treedt onder andere op als Gerechtelijk Deskundige. Forensicon is het eerste Forensische Onderzoeksinstituut dat ook voor particulieren toegankelijk is én trainingen verzorgt aan juridische professionals. Hij heeft ons verder meegenomen in de bewijswaarde van DNA-onderzoek, onder andere de interpretatie van DNA-profielen, mengprofielen en de eventuele risico’s voor deskundigen. Na de pauze kwam de meer juridische kijk op DNA-onderzoek naar voren. De heer mr. J.S. Silvis, procureur-generaal bij de Hoge Raad, sprak over het rapport van de commissie Hoekstra en het onderzoek naar DNA van veroordeelden. De allerlaatste spreker van deze dag was de heer mr. R.D.A. van Boom werkzaam als advocaat bij zijn eigen advocatenkantoor ‘van Boom Advocaten’. Hij was advocaat in enkele geruchtmakende zaken, waarvan de Puttense moordzaak één is. In deze zaak speelde DNA een cruciale rol en vanuit zijn ervaringen in deze zaak heeft hij ons dan ook meer verteld over de bewijswaarde van DNA in strafzaken.

Al jaren lang is prof. Knigge, beschermheer van de vereniging, dagvoorzitter van het congres. Hij heeft intensief meegedacht in de voorbereiding van het congres. Hier willen wij hem dan ook ontzettend voor bedanken. Door omstandigheden kon hij helaas niet aanwezig zijn bij het congres, maar hij had een volwaardig vervanger geregeld. Prof. Wolswijk heeft deze dag, ondanks de korte voorbereidingstijd, ontzettend goed begeleid. Aan het eind van de middag was er ruimte voor een discussie en vervolgens hebben we de dag afgesloten met een borrel. We kijken terug op een zeer leerzame en interessante dag!