Symposium De Kroongetuigenregeling: uitbreiden of afschaffen?

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
Congrescommissie
Datum en tijd
29 feb. 2024 12:30 - 17:00
Locatie
Van Swinderen Huys

Inloggen

Je wachtwoord vergeten?

 

Symposium De Kroongetuigenregeling:  uitbreiden of afschaffen?

Op donderdag 29 februari 2024 vindt het symposium van Simon van der Aa plaats met als onderwerp: De Kroongetuigeregeling: uitbreiden of afschaffen? 

De huidige Kroongetuigeregeling staat onder zware druk. Waar het Ministerie van Justitie en Veiligheid voornemens is de kroongetuigeregeling uit te breiden, is er aan de andere kant veel kritiek op de kroongetuigeregeling binnen de advocatuur. Binnen de rechterlijke macht gaan er vooral geluiden op dat er behoefte is aan meer inzicht in de kroongetuigeregeling. Hoe toetst bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie de inhoud van de overeengekomen regeling met de verdachte? Tijdens het Symposium zullen de sprekers hun verschillende perspectieven omtrent de kroongetuigenregeling vanuit de praktijk toelichten.

Prof. mr. dr. Rolf Hoving is bijzonder hoogleraar en houdt zich onder andere bezig met de inzet van kroongetuigen. Hij heeft een boek geschreven over de inzet van een kroongetuige in het Passageproces en is een jaar geleden te gast geweest bij de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid voor een rondetafelgesprek over de kroongetuigeregeling. Prof. mr. Rolf Hoving zal het juridisch kader uiteenzetten. 

Mr. Frits van Straelen zal zijn visie omtrent de kroongetuigeregeling opgedaan bij het Openbaar Ministerie met ons delen. Hij is sinds kort met pensioen, maar is in het verleden jarenlang aan het Openbaar Ministerie verbonden geweest als onder andere Officier van Justitie en Hoofdadvocaat-Generaal. 

Mr. Taru Spronken is momenteel advocaat-generaal bij de Hoge Raad en was in het verleden werkzaam als advocaat. Mr. Taru Spronken staat kritisch tegenover de regeling en zal dit toelichten vanuit de visie die momenteel binnen de advocatuur heerst.

Mr. Jacco Janssen zal vanuit de rechterlijke macht komen spreken. Hij is momenteel strafrechter in Rotterdam en voorzitter van de meervoudige kamer. Hij staat bekend om zijn vernieuwende en kritische blik wat betreft de Nederlandse rechtspraak. Hij zal over zijn inzichten van de kroongetuigeregeling vertellen en over de risico’s die hij als strafrechter hierin ziet.

Het Symposium zal van 12:45 uur (inloop: 12:30 uur) tot 17:00 uur plaatsvinden in het Van Swinderen Huys en prof. mr. dr. Knigge zal de dagvoorzitter zijn. Tijdens het Symposium zal er, onder het genot van koffie, thee en hapjes, volop tijd zijn om vragen te stellen en er zal ook een interactief gedeelte plaatsvinden. We sluiten natuurlijk af met een lekkere borrel. 

Het belooft een interessante en leuke middag te worden! Meld je dus snel aan via www.simonvanderaa.nl. Voor leden is deze acrtiviteit €5,- en voor niet-leden bedragen de kosten €7,50.

Door je aan te melden ga je akkoord met het boetebeding (art. 48 Huishoudelijk Reglement). Je kan je tot 48 uur voor aanvang van de activiteit kosteloos afmelde