Pleitinstructie

B0CCDDCD-5B74-4299-8EDD-4E7090E60EA3.png
IMG_5101.jpeg


Op dinsdag 8 februari vond er een nieuwe activiteit van de pleitcommissie plaats: de pleitinstructie. De pleitinstructie werd verzorgd door Niek Heidanus. De instructie stond in het teken van het schrijven en het presenteren van een pleitnota. Allereerst heeft meneer Heidanus uitgelegd hoe belangrijk het pleiten is in de praktijk. Hij illustreerde dit aan de hand van interessante zaken waarin hij zelf de verdachten heeft bijgestaan. Hierna zijn we verder ingegaan op de pleitnota zelf en hoe het schrijven ervan het beste kan worden aangepakt. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met het schrijven een pleitnota.

Daarnaast gaf meneer Heidanus aan dat de kop-romp-staartindeling moet worden aangehouden. Dit houdt in dat de kop een pakkende opening bevat om de rechter nieuwsgierig te maken. De romp omvat een heldere weergave van de feiten en de argumenten. In het slot, de staart, worden de belangrijkste argumenten samengevat en wordt duidelijk gemaakt welke beslissing je verwacht van de rechter. Ook is het voor een pleitnota belangrijk om creatief te zijn door verschillende woorden en verschillende benaderingen te gebruiken.

In het tweede gedeelte van de pleitinstructie hebben we aan de hand van een casus over diefstal in een supermarkt met elkaar besproken hoe we dit zouden aanpakken en hoe we de pleitnota zouden insteken. Meneer Heidanus voorzag ons van goede feedback! Al met al was het een hele leuke en vooral erg leerzame pleitinstructie!