Communicatietraining

Op vrijdag 3 december vond de eerste pleitactiviteit plaats van de pleitcommissie, namelijk: de Communicatietraining. Deze training werd verzorgd door Joep Koornstra.

Om in de sfeer van sinterklaas te komen, kregen de deelnemers pepernoten. Joep vertelde ons wat belangrijk is voor een pleidooi. Hij legde uit dat er vier verschillende bekwaamheden bestaan; onbewust onbekwaam, bewust onbekwaam, bewust bekwaam en onbewust bekwaam. Dat zijn vier fases waar een student doorheen gaat tijdens het leerproces om uitstekend te kunnen pleiten. De meeste studenten bevinden zich in de bewuste onbekwaamheid, wat betekent dat je je bewust bent van je eigen leerdoelen: wat kan er volgens jou beter? Vervolgens hebben we het gehad over onder andere de lichaamshouding, het stemgebruik en pauzes tijdens het pleidooi.

Na de pauze gingen we verder met retorische technieken en een retorische vraag verwerken in het pleidooi. Ten slotte ging het laatste theoretische hoofdstuk over een drieslag, tegenstellingen en contrasten die je kan verwerken in het pleidooi. Het tweede gedeelte van de communicatietraining bestond uit stellingen voordragen. Er waren groepjes gemaakt van twee personen, waarbij iedereen twee stellingen toegewezen kreeg. Iedereen was één keer voor een stelling, en één keer tegen een stelling. We droegen onze argumenten voor. Joep gaf ons allemaal feedback. Het was een zeer geslaagde communicatietraining!